Sült csirkecomb és málnahab torta

Üdv mindenkinek! :)

 

Ahogy ígértem, meg is hoztam 2 saját receptemet, kezdjük is az elsővel.

Amire szükséged lesz:

-Egész csirkecomb (annyit vegyél amennyire szükséged van)

-25 dkg vaj  (nem Rama, nem margarin, rendes finom vaj)

-Burgonya (lehetőleg újkrumpli)

-Sárgarépa

-1-2 fej vöröshagyma (ízlés szerint)

-2 gerezd fokhagyma

Fűszerek: só, bors, majoranna, rozmaring, és egy kis kurkuma.

Az első teendő, hogy a sütőt előmelegítsük 200 fokra (gázsütőben kb 4-es 5-ös fokozat). Keressük elő édesanyánk/nagymamánk zománcos tepsijét (persze megteszi egy sima magas falú tepsi is:) ) ebben fogjuk sütni majd a húsokat. A combokat mossuk meg, majd a fűszereket a vajjal keverjük össze (ízlés szerint fűszerezzük), ne spóroljunk a fűszerekkel, pláne a sóval ne. Ha ezzel megvagyunk, akkor kenjük be jó alaposan mindenhol a csirkecombot, ha van egy kis édes őrölt paprikánk, akkor azzal hintsük meg a csirkék felületét. Helyezzük őket a tepsibe, majd a burgonyákat vágjuk cikkekre, a répát vékony csíkokra, a hagymát szeletekre, a fokhagymát pedig apróra, majd oszlassunk el ezt is a tepsiben, és öntsünk az egész alá egy negyed/fél pohárnyi vizet, illetve 2 evőkanál olajat. Hogy igazán finom íze legyen mindennek, pár szem paradicsomot is vághatunk a tepsibe, és ha kisül akkor fennséges édes íze lesz a paradicsomnak (persze nem muszáj). Ha mindennel megvagyok, takarjuk be az egészet alufóliával, majd mehet a sütőbe először 160 fokra 1 órára. 1 óra múlva, vegyük le a fóliát, majd kapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és így süssük tovább még egy 40 percig. Ha kisült, a csirkéket vegyük ki, tegyük egy ovális nagy tálra, rakjunk mellé a köretből, és friss bazsalikommal/zöld fűszerrel díszítsük. :) A siker garantált, és mindenkinek ízleni fog aki eszik belőle! 

 

És a második, az én málnahab tortát, ami önmagában igazán könnyű, és finom édesség.

A receptje a következő:

Piskóta: (a tészta 26 cm es tortaformához van igazítva) 8 tojás (szétválasztva), 16 dkg kristálycukor, 16 dkg liszt.

A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojássárgáját, és a lisztet is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük, 180 fokon kb 20-25 perc alatt megsül. (akkor jó a piskótánk ha már nem recseg. Ez annyit jelent hogy ha ki húzzuk a sütőből, rátesszük a tenyerünket, és óvatosan megnyomjuk VIGYÁZZ FORRÓ!. Ha recseg a piskótánk akkor még egy 10 percet hagyjuk sülni. Ha kész, hagyjuk kihűlni, és csak utána húzzuk le róla a papírt. Majd vágjuk el 2 részbe vízszintesen.

A krémhez kell fél liter habtejszín (lehetőleg növényi), 300 g málna (lehet fagyasztott is), 7-8 evőkanál kristálycukor. A málnákat a cukorral feltesszük a tűzhelyre, és öntünk hozzá fél pohárnyi vizet. (ha fagyasztott a málna, akkor nem kell hozzá víz) Ha felforrt, akkor kb még 10 percig hagyjuk főlni, majd utána leturmixoljuk, és átszűrjük, hogy ne legyenek benne magok. Hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük nagyon kemény habbá. Azért jobb a növényi mert az nem esik össze, és olyan kemény habbá fel lehet verni, amivel betont lehetne ütni. Ha kihűlt a málnakrém akkor forgassuk bele a tejszínbe (nem kell teljesen simára, így szép márvány mintája lesz szeléskor) és dobjunk bele egy pár szem málnát még plusszba. Majd a piskóta egyik felére kenjünk a krémből, helyezzük rá a tetőt, és arra is kenjünk a krémből, nem baj ha nem egyenletes. A tetejét körbe díszítsük egész málna szemekkel, citromfűvel, vagy mentával, szórhatunk rá egy kis áfonyát is. Majd az egészet hintsük meg porcukorral. 

Igazán könnyű nyári édesség. És elronthatatlan recept.

 

Remélem kipróbáljátok a recepteket, legközelebb egy kis délutáni nassoláshoz való finomsággal jövök. A Hollandi mártás, és egy kis párolt zöldség lesz a középpontban, és egy bajor csokoládé torta lesz a korona.

Jó étvágyat mindenkinek, majd írjátok meg hogy sikerültek a receptek.

Bon appétit! :)

Kommentek
  1. Én

  1. careerhh
    2015. október 14., szerda 07:50
    Válasz

    Szia. Tetszik a blogod. Várom a csirkecomb receptjét :)
    Üdv: careerhh

    • Kriss
      2015. október 16., péntek 23:01

      Kedves Careerhh!
      Örülök hogy tetszik a blog, ha gondolod iratkozz fel :) A csirke már a fő oldalon van! :)
      Üdv: Kriss