Ismét itt vagyok. :)
Ma egy egyszerű, de annál finomabb étellel fogunk foglalkozni, egy kis délutáni nassoláshoz tökéletes.
A hollandi mártás remekül passzol a párolt, vagy nyers zöldségekhez, halak és húsok mellé is tökéletes.
Amire szükség lesz a mártáshoz:
- tojássárgája
- vaj (nem ráma, nem margarin)
- só
- bors
- egy kis citromlé
- zöldségek (brokkoli, répa, zöldbab, karfiol, zellerszár, spárga)
Gőz felett készítjük, egy tálba üssük bele a tojások sárgáját, (fehérjére most nem lesz szükség) tegyük fel a tálat, és adjuk hozzá a vajat kis kockákba, serényen keverjük. (annyi vajat adjunk hozzá amíg krémes és szép pasztell sárga színe nem lesz) Ezután vegyük le gőzről, rakjunk bele sót, borsot, és kb egy teáskanál citromlevet (ízlés szerint rakjunk bele mindenből).
Ennyi lenne a mártás. A zöldségeket pároljuk meg a répa kivételével, a spárgáról húzzuk le a vékony hártyaréteget, majd tunkoljuk a zöldségeket a mártásba és fogyasszuk el jóízűen.
(a mártás nem újramelegíthető, ha melegen akarjuk tartani akkor rakjuk az edényt forróvízbe)
Most pedig jön a bajor csokitorta.
Az előző málnahabos torta receptnél leírtam a piskóta receptjét, ezentúl ezt fogjuk használni minden piskótához. Annyival egészíteném ki hogy ebbe tegyünk egy kis kakaóport (a hollandi a legjobb).
A krémhez kell: fél liter habtejszín, 3 tojássárgája, 20 dkg porcukor, kis vaníliaaroma (ha van akkor lehet egész vanília is, ezt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magját, és magostól, mindenestől rakjuk a tejszínbe) illetve 2-3 lapzselatin (ezt forróvízben oldjuk fel, de betehetjük mikróba is vízzel) Tegyük fel melegedni a tejszínt a cukorral és a vaníliával, még mielőtt felforrna, keverjünk össze egy keveset a tojássárgájával, majd öntsük bele az egészet a többi tejszínbe (egyfajta sodót csinálunk) majd főzzük addig amíg egy viszonylag krémes, sűrű krémet nem kapunk (nem lesz annyira sűrű mint egy puding). De vigyázat!!! serényen kavargassuk a tejszínt amikor beleraktuk a tojássárgáját, mert könnyen kicsapódhat, ezért fontos a hőkiegyenlítés. Ha kész a krém keverjük hozzá a meleg zselatin, majd rakjunk bele kb 200 dkg olvasztott csokoládét, vagy mogyorókrémet (nutella). Keverjük simára, a félbevágott piskóta alját tegyük a tortaformába, öntsük rá a krém 3/4 részét, majd tegyük rá a piskóta tetejét. A maradék krémet oszlassuk el a piskóta tetején. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, másnap díszítsük fel csokoládéforgáccsal, vagy bármivel amivel szeretnénk.
Remélem kipróbáljátok a recepteket, mind a 2 isteni finom. Sok sikert a főzéshez, ha bármi kérdésetek van írjatok nyugodtan.
Bon appétit! :)
Megosztás a facebookon